Скринінг — найкращий спосіб, аби запобігти колоректальному раку.

Скринінг колоректального раку —
це планова колоноскопія, яку необхідно пройти усім жінкам та чоловікам віком 50+ років, які не мають жодних симптомів, пов’язаних зі здоров’ям кишківника.

Колоректальний рак (КРР) є одним із найбільш запобіжних видів раку. Окрім того, КРР гарно піддається лікуванню, якщо був виявлений на ранній стадії. Ось чому скринінгові програми є необхідними, адже вони можуть врятувати життя вам та вашим близьким.

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Споживайте клітковину

клітковину

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Пийте багато води

багато води

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Введіть у раціон якнабільше цільнозернових продуктів

цільнозерновий хліб

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Їжте пісні білки (курку, індичку) замість обробленого м’яса (хот-догів, шинки)

пісні білки

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Зменште споживання цукру та смажених продуктів

пісні білки

Ви можете значно знизити ризик захворювання за допомогою простих рекомендацій для здоров’я вашого кишківника:

Підтримуйте нормальну масу тіла

пісні білки

Збалансоване харчування

Багаторічні дослідження свідчать, що раціон з високим вмістом овочів, фруктів та інших рослинних продуктів значно знижує ризик виникнення багатьох захворювань, серед них і колоректальний рак. Рослинна їжа є джерелом речовин, які називаються фітохімічними, — вони допомагають захистити клітини організму від пошкоджень, що можуть призводити до раку.

Раціон з високим вмістом червоного м’яса(яловичина, свинина або баранина) та переробленого м’яса також може призвести до розвиткуколоректального раку.

Намагайтеся знизити споживання червоного м’яса до трьох разів на тиждень або менше. Обробленого м’яса (хотдоги, шинка, бекон, ковбаси) слід взагалі уникати, адже його споживання підвищує ризик КРР навіть у разі

овочі
vegetables

Робіть фізичні вправи

Дослідження показують, що дорослі, які дотримуються регулярної фізичної активності, можуть знизити ризик розвитку колоректального раку на 30–40 %. Вправи також допомагають вам підтримувати здорову масу тіла, що знижує ризик виникнення цього захворювання.

За підрахунками вчених, для профілактики колоректального раку потрібно 30–60 хвилин помірно‑енергійних фізичних навантажень на день.

спорт
sport

Уникайте куріння
та надмірного споживання алкоголю

Хоча за результатами багатьох досліджень вживання алкоголю в невеликій кількості може запобігти розвитку ішемічної хвороби серця, алкоголь збільшує ризик розвитку раку. Згідно з даними Національного інституту раку (США), люди, які регулярно вживають алкогольні напої, мають у 1,5 раза більший ризик розвитку колоректального раку порівняно з тими, хто взагалі не вживає алкоголь або вживає його нерегулярно та в невеликій кількості. Тривале куріння також безпосередньо пов’язане із підвищеним ризиком розвитку колоректального раку.

Чим довше людина курить, тим більший ризик захворіти на КРР має.

алкоголь
smoking

Дізнайтеся про свою спадковість

Наявність колоректального раку у родичів ставить вас у групу підвищеного ризику захворювання.

* Групою ризику вважається найближчий член сім’ї (наприклад, батьки, брат або сестра) або кілька членів сім’ї з колоректальним раком чи поліпами.

Якщо у вас є сімейний анамнез, можливо, вам знадобиться обстеження у віці 40 років або за 10 років до того, як було виявлено рак у когось із членів вашої родини. Поговоріть з родиною про їхню історію здоров’я та поділіться цією інформацією зі своїм лікарем

25%
хворих на колоректальний рак мають його у сімейному анамнезі